Whispering Love, Opaalserpentijn, zonder sokkel

Een man fluistert een vrouw iets in het oor. Zou het een liefdesboodschap zijn? Waarschijnlijk wel. Hij heeft een hart op zijn rug. Het kunnen ook de vleugels van een engel zijn. Het zijn mythische wezens.  Zij is een geheimzinnig glimlachende zeemeermin, hij stelt een engel voor die haar wat toefluistert.

 

Lotus, Braziliaanse steatite, zonder sokkel

Op de plaats van de rechterborst van dit vrouwentorso zit een lotusbloem. Het symboliseert de zuiverheid en de vrouwelijkheid. De lotus heeft in het hindoeïsme en het boeddhisme grote betekenis. Doordat de bloem uit zijn eigen wortelstok lijkt te ontstaan symboliseert hij goddelijke geboorte en zuiverheid. Godinnen voorgesteld als goedgunstige partner van een god houden vaak een lotusbloem vast.

  

Flame, Kisii stone op hardstenen sokkel

Een vlam is de kleinste vorm van vuur, een brandende kaars is daar een goed voorbeeld van. Een vlam heeft een veel hogere lichtintensiteit dan vuur, vuur is meestal donkerder en bruinig van kleur, het vuur is dan wel een grotere groepering van vlammen, maar door de absorptie van het omringende roet ontstaat een donkerdere bruinige kleur. Het gaat hier om de innerlijke vlam, die in ieder mens aanwezig is.

Spirit, Kisii stone op zwarte hardstenen sokkel

Deze steen met de titel ‘Spirit’ laat zien hoe Josina geïnspireerd wordt door spiritualiteit. Het stelt een onaards wezen voor. Je kunt er een engel in zien met links de vleugel. In het midden de onzichtbare kern van waaruit de energie zich verspreidt.

Listening, Serpentijn op zwarte hardstenen sokkel

Dit beeld stelt het binnenoor voor. Het binnenoor wordt vanwege zijn spiraalvorm het slakkenhuis genoemd. Het gaat hier echter om het luisteren met je innerlijke oor.

 Floriade, zwart en groen serpentijn, lood en roestvrij staal op hardstenen sokkel

In 2012 vindt de Floriade plaats in Nederland. Dit beeldje, bestaande uit verschillende materialen, symboliseert de veelzijdigheid van de  bloemententoonstelling. Het beeldt ook het verbindende effect uit dat de natuur heeft op de makers en de bezoekers van de Floriade.

 Venus, Chinese steatite op hardstenen sokkel. Alleen geschikt voor binnen.

Venus of Aphrodite is een godin van zeer grote betekenis in de Romeinse en Griekse mythologie. Zij is de godin van onder andere de liefde, de schoonheid, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Sommigen beschouwen haar ook als de godin van het evenwicht. Venus heeft een band met de zee omdat zij geboren is uit de zee. In dit beeld wordt Venus uitgebeeld als een roze schelp. Roze is de kleur van het hart, van de liefde.

 Angel of love, witte albast op hardstenen sokkel. Alleen geschikt voor binnen.

Een engel is een bovennatuurlijk wezen dat wordt teruggevonden in verscheidene religies. In onder meer het christendom, de islam en het jodendom treden engelen op als beschermers en gidsen van de mens. Deze engel brengt de liefde bij de mens. Het hart (liefde) van de engel zit in deze sculptuur in zijn/haar hoofd, op de plaats waar bij de mens de hersenen zitten en het verstand. Het is alsof de engel zegt: leef vanuit je hart en handel niet alleen met je verstand, maar ook met je hart.

 Circle of life, witgeaderde albast op stenen sokkel. Beeld is geschikt voor binnen.

Spiralen worden sinds oude tijden al als symbolen in de kunst en architectuur gebruikt. Zij bestaan in de natuur bijvoorbeeld als spiralen in stromend water, plantengroei en dieren in de vorm van een spiraal. Denk hierbij aan schelpen. De spiraal gaat zowel naar binnen als naar buiten. De symboliek hierbij is dood en wedergeboorte, involutie en evolutie, krimpen en uitzetten. Yin en Yang.

 Vlinderkind, Opaalserpentijn op hardhouten sokkel (detail)

Vlinders spelen een grote rol in de symboliek vanwege hun metamorfose. Zij staan daarom voor een nieuw begin, de wedergeboorte of de wederopstanding. Vlinders zijn daarnaast een symbool van geluk, vrijheid en liefde. In veel culturen worden vlinders geassocieerd met de dood of met dromen. De Azteken beschouwden vlinders als zielen van gestorven vrienden. De Zuni, een Indianenstam in Noord-Amerika, zien de vlinder als symbool voor vruchtbaarheid en tevens als brenger van de zomer. Het kindergezichtje in het beeld stelt de pop van de vlinder voor, die symbolisch als ziel het lichaam verlaat. De kunstenares heeft dit ‘vlinderkind’ gemaakt ter herinnering aan alle, geboren en ongeboren, kinderen in haar familie die (te) vroeg naar een andere dimensie zijn gegaan.

 Hathor, Portugees marmer met bronzen schijf, op hardstenen sokkel

Hathor is in het oude Egypte de moedergodin. De godin van vreugde, muziek, schoonheid en liefde. Zij wordt vaak uitgebeeld als een vrouw met twee hoorns en daartussen een zonneschijf. Zij heeft een relatie met de Griekse godin Aphrodite. Hathor is ook de belichaming van het Oog van Ra. Dat is het alziend oog als teken van wijsheid. De godin Hathor is de moeder van alle moeders. 

  Eva, Serpentijn op ijzeren sokkel

Het beeld ‘Eva’ verwijst hier naar de oermoeder. Zij is volgens de bijbel de eerste vrouw die door God werd geschapen uit een rib van de eerste man, Adam. In deze sculptuur staat het ook voor het bewuste en onbewuste, het zichtbare en het onzichtbare, het innerlijk en het uiterlijk van de vrouw. Zij geeft liefde aan alle mensen om haar heen. Zo bereikt zij evenwicht in haar dagelijks leven.

  Flowing, Kisii stone op ijzeren sokkel

Ook hier weer een symbolische sculptuur. Het uitgangspunt voor het beeld ‘Flowing’ is hier ‘stromen’ of ‘vloeien’. Meegaan met de stroom van het leven. Ook als het in het leven anders gaat dan gewenst. Het beeld stelt een zwangere vrouw voor die meegaat met de stroom en geniet van haar geluk.

 Crossing lines, Springstone op ijzeren sokkel

Dit beeld staat voor ‘toevallige’ ontmoetingen. De lijnen op deze sculptuur staan hier symbool voor. Hoe vaak ontmoeten we niet mensen, die dan later vrienden blijken te worden? Of hechte relaties. Toeval? Andere ontmoetingen zijn vluchtiger en stromen gewoon verder. Ze raken het oog en het hart niet aan. De lijntjes lopen door en buigen af.

 Moeder Aarde, Albast op stenen plaat. 29x26x20 Geschikt voor binnen.

Deze sculptuur uit albast zou ook ‘moeder’ kunnen heten of ‘geborgenheid’. Zij zegt: ‘kom maar, ik zal je wel beschermen en behoeden’. Zoals onze moeders ons beschermen, zouden wij op onze beurt ook Moeder Aarde moeten beschermen en beseffen dat wij ook haar kind zijn. Door liefdevol om te gaan met Moeder Aarde, kunnen onze kinderen en kleinkinderen zich ook weer in haar koesteren.

 Birds heart, Fruitserpentijn op hardstenen sokkel

Josina heeft veel vogels in haar tuin. Zij houdt van vogels. Als ze hun nestjes bouwen, hun gezang in de vroege ochtend, de baltsende duiven op het dak… Haar hart gaat uit naar vogels. De kraanvogel staat voor wijsheid. De meeuw is het symbool van vrede en vrijheid. De adelaar is een heilige vogel. Veel landen gebruiken de vogel als symbool of beelden deze af op hun geld. De vogel staat voor de kunstenares symbool voor vrijheid. Kunnen uitvliegen en reizen. Maar altijd met een warm en open hart. In vrede.

  Picasso, Kisii stone op sokkel van tuinhout

De kunstenaar Pablo Picasso is enorme inspiratiebron voor vele kunstenaars. Hij ontwikkelde het kubisme. Hij heeft Josina geïnspireerd tot het maken van dit beeld. Het beeld heeft als het ware twee gezichten: aan de voorkant uiterlijk rustig, aan de achterkant is er meer te zien. Je zou er zelfs een gezicht van een Picasso-vrouw in kunnen zien!

 Balance, Kisii stone op hardstenen sokkel

Beeldhouwen is niets anders dan het volgen van je intuïtie. Wat op dat moment in het leven van de kunstenares speelt, komt via het beeldhouwen naar buiten. Zo wordt innerlijk uiterlijk. Balans, evenwicht, harmonie zoeken in het leven is belangrijk voor Josina. De juiste beslissingen nemen, de juiste verhoudingen zien. Symbolisch zijn het twee personen die met elkaar verbonden zijn en in evenwicht met elkaar blijven.

 Boeddha, Rouge Royal op stenen plaatje

Na een reis naar India raakte Josina bijzonder geïnspireerd door het boeddhisme. Deze keiharde steen daagde haar uit om een boeddhafiguur te maken. Het beeld van de boeddha dat daardoor ontstond, leunt echter heerlijk relaxed achterover.  Zo zou het leven moeten zijn. Relaxed!

 Chakra, Kisii stone op stenen plaatje

Een afbeelding van een spiraal, die hier staat voor een chakra. Letterlijk betekent chakra: wiel. Een chakra is een energiecentrum in het lichaam, een centrum van activiteit dat levenskrachtenergie ontvangt, afstemt en afgeeft. Door met je vinger over de spiraal te gaan stimuleer je de levensenergie in jezelf. Amen.

Albums

   

   

   

   

   

   

  Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK